2014-12-22

Last minute - Karácsonyi ajándék vol.1



A lakásdekorációk színes választékából mindig kitűnnek a visszafogott, mégis markáns forma- és képi világot mutató darabok, ilyenek lettek mostanában a fekete-fehér grafikával ellátott vagy fotónyomatos díszpárnák. Nagyon egyszerű elkészíteni, és nem kell sok minden hozzá, mutatom!

Elkészítés: max. 20-30 perc (és ebben a fotó szerkesztése, nyomtatása és a textilre vasalás is benne van)

Szükséges cuccok: egy jó minőségű fotó a számítógépeden, nyomtató, vasaló, olló, párnahuzat, vasalható fólia (kapható hobbiboltokban és irodaszer üzletekben pl. Office Depot, fontos hogy világos felületre valót válasszunk, ha a textilünk fehér, vagy sötét felületre valót, ha a párnahuzat pl. fekete)


Esküszöm az egész projektben a legtöbb időt a kép kiválasztása viszi el, mert bizonyára másnak is rengeteg van, ez is-az is marha jól mutatna, de választani kell.. szóval döntsünk gyorsan! Ha maradnánk a FF trendnél, de alapból színes fotónk van, bármilyen képszerkesztő/grafikai program segítségével állítsuk át fekete-fehérre. Ha nem saját képet szeretnénk a párnára, az interneten is böngészhetünk fotók után (ügyeljünk rá, hogy csak a szabadon felhasználható, jogdíjmentes képekből válogassunk).


Mivel a vasalható fólia A/4-es méretű, ha nagyobb textilünk van, és szeretnénk kitölteni a felületet, használhatunk egy ingyenesen elérhető poszterkészítő szoftvert (www.posterazor.sourceforge.net), aminek segítségével egyszerűen és gyorsan szétdarabolhatjuk a képünket több darabra. Én 2 részletre vágtam a képet a párnahuzathoz igazítva. A program tökegyszerű, az egész művelet nem több pár percnél. Ha mégsem akartok ezzel vesződni, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy az A/4-ben kiprintelt képet majd a párnahuzat közepére vasaljátok, vagy úgy rakjátok rá, hogy még egy felirat is elférjen, szintén a fóliára nyomtatva - itt egy példa, amikor így készítettem mintát


A mintát tükrözve nyomtassátok a fóliára (vagy a nyomtató beállításai közül válasszátok a pólóra nyomtatást (ld alább: Póló sablonok), ez esetben eleve tükrözött lesz a nyomtatott képünk/szövegünk).


Ha kész, vágjuk körbe a mintát 2-3 mm keretet hagyva, kivéve ha több részletből illesztjük össze a képet, az illesztésnél természetesen nem kell keretet hagyni. A pontos vágásban a fólia négyzetrácsozott hátoldala is segít.



Ha kipróbáltátok, hogyan fog a párnán elhelyezkedni a kép, a nyomtatott fólialapot képpel/mintával lefelé helyezzétek el a kisimított anyagra. A vasalót maximális hőfokra állítsátok, kapcsoljátok ki a vasaló gőzölő funkcióját, majd 2-3 percig vasaljátok át az anyagot, mindenhol, egyenletesen. 


Újabb 2 perc várakozás után óvatosan lehúzhatjátok a fólia hátoldalát, ami láthatóvá teszi a párnára vasalt fotót.


A legjobb, ha a párnahuzatot nem hajtogatjátok össze a csomagolásnál, hanem egy párnatöltettel együtt adjátok át. Biztos nem lesz rá szükség, de 24 óra elteltével kifordítva 30-40 fokon is mosható.


Fotók, kivitelezés, styling: Kedvenc Otthon
Az anyag a Nők Lapja 2014/50. számának készült.



Szólj hozzá!

Nincsenek megjegyzések: